GOOGLE OVERSETTER

———————————————

JULEKVÆLL24. desember 2017
6 days to go.

———————————————

———————————————

———————————————

TWITTER


———————————————

———————————————

Gjøken, så gæli kan det væra.


Lørdag så jeg en gjøk. Det har jeg ikke gjort før. Det vil si, jeg kan ha sett’n uten å vite det. Jeg har hørt’n, både ute i det fri og i gjøkur.
Jeg svingte inn i oppkjørselen vår. Den er lang, men rett rundt svingen satt den. Jeg stoppa. Det måtte jeg fordi fugger’n rett og slett ikke ville flytte seg, og siden jeg aldri har kamera lenger unna enn en armlengde, fikk jeg tatt bilde av’n gjennom frontruta.
Men, jeg måtte jo hjem, så jeg kjørte på. Da letta’n, fløy 20 meter og landa igjen. Dette gjentok seg to ganger til.
Da begynte jeg å lure på om det var noe gæli med’n, men ved neste sving stakk den og slo seg ned i et kratt hundre meter unna. Den fløy vakkert uten å halte.
På dette tidspunkt visste ikke jeg hva slags fuggel jeg hadde fotografert, men etter å ha lagt bildet ut på nettet fikk jeg svar: Gjøk, ung gjøk.
Etter denne hendelsen har jeg tenkt litt på gjøken. Det må jo være en fuggel med vanskelig oppvekst. Ta den fra lørdag. Mora har altså sniki seg inn i en annen fuggels reir.
Ikke bare det, men en annen art og. Der har a fjerna et egg fra reiret, og sannsynligvis spist det, før hu har dumpa sitt eget. Dermed har da fostermor fått et fremmedelement i ungeflokken, og må ta seg av det enten hu vil eller ei. Snakker om råskinn.
Gjøkegget klekkes litt før de andre eggene i reiret (etter ca. 12 dager), og da skyver gjøkungen ut de andre eggene fra redet like etter at den er klekket.
Da er det ikke rart at gjøken på lørdag ikke visste helt åssen den skulle te seg i forhold til en bil. Det har ikke vært noen der til å fortelle den hvordan den skal være gjøk. Mor og far er borte. Hvordan skal den finne andre gjøker? Hvordan skal den finne veien inn i gjøkur? For alt jeg vet flyr den rundt og ter seg som en løvsanger, og det må jo være slitsomt når man egentlig er trekkfuggel og skal fly rundt og gaule koko.
Tross alt lærer vi at det er mye om å gjøra å væra seg sjøl.

Legg inn en kommentar