Julekonserttekstene

Som noen kanskje husker leverte jeg en tekst til julekonserten i Raufoss kirke hvert år. Den ble lest av min sønn Stian som også spelte bass og sang med bandet.
Nå er konsertene bare et minne, det ble ti i tallet. Jeg er ikke veldig flink til å organisere skrivelsene mine, men jammen har jeg funnet igjen ni av de ti tekstene. Nå tar jeg sjansen på å servere dem her på bloggen min, og begynner med den som ble lest i 2009.
2009, undringens år.
Lille fugl,
hvor har du vært?
Hvor skal du?
Det er 15 kuldegrader, hva gjør du utendørs? Flakser rundt og lager lyder som tyder på lidelse året rundt, hvorfor er du der? Hvor ble det av kameraten din som jeg så tydelig så i søker’n da jeg skulle ta bildet?
“Mister du undringa, er du ikke lenger et menneske, men ei gulrot”, sier Kolbein Falkeid i et intervju i Dagbladet. Nå er det vel andre grønnsaker, feks. kålhue som passer bedre i sammehengen, men en grønnsak er nå en grønnsak. Se hva som kan det skje med deg om du slutter å undre deg og blir ei gulrot.
Hvordan fant Arkimedes ut Arkimedes lov? Fant han opp badekaret først? Var han en badekar? En som stadig bada, og en dag etter at han hadde funnet opp badekaret og fylt det til randen, la han da merke til at masse vann rant ut da han steg oppi? Ville Arkimedes egentlig finne sitt eget volum? Sin egenvekt? Sin egen vekt? Speila han seg i vannet på gulvet for å oppdage sitte eget sjølbilde? Eller oppdaga han, som meg, at det med åra ble mindre og mindre vann igjen i badekaret når han reiste seg opp?
Dreiv Pythagoras og rota med vinkler for at Ronaldo skulle ha en vinkel å kline ballen i? Eller var han bare en rotekopp som var opptatt av røtter, særlig kvadratrøtter, hva slags plante det måtte være.
Skulle du rote deg til å lese om Isaac Newton er det å undre seg over at mange kjenner denne mannen fordi han skal ha fått et eple i huet, for deretter å ha oppdaget gravitasjonen. Kanskje du undrer deg over hva slags eple det var? Det er jo forskjell på å få et modent eple og en kart i huet, gravensten eller åkerø.
Hva med Edison? Gikk det opp et lys for’n fordi vi skulle slippe å bruke levende lys i juletreet? Og hva ville skjedd om han ikke hadde lykkes? Legg merke til at det stadig er frukt og grønt det handler om. Epler og pærer, og røtter. Er det tilfeldig? undrer jeg da. Tenk om han haddet funnet opp lyseplet i stedet, eller lysagurken. Det skulle tatt seg ut.
Og nå som det er så kaldt ute, det var kaldere før, undrer jeg meg over hvorfor Nansen dro med seg tippoldefaren min til Nordpolen eller deromkring, og holdt’n der så lenge. Var det for at vi, tippoldefars etterkommere, skulle utvandre fra milde Horten og havne her på Toten, og bli her? Planta Nansen et polargen i slekta vår for at vi skulle holde ut åtte måneder vinter og fire måneder dårlig sleaføre? Vi kunne tross alt holdt til ved sjøkanten i Oslofjorden, hatt seilbåt og sett Bastøferga hver dag om det ikke hadde vært for farfars trang til kulde og utferd.
Og apropos kulde. Fortsatt driver mange og fyker på ski over Sydpolen. Hvorfor? Det er da så mange som ar gjort det før. Og du skal ha frekkhetens nådegave når du fyker rundt der nede med HellyHansen-klær, på glassfiberski bærende satelittelefon med GPS, og sammenligner deg med Amundsen, Nansen og de andre som fant det formålstjenelig å være først på alle mulige og spesielt umulige plasser for over hundre år sida.
Alt dette. og mye mer, undrer jeg meg på, i fjor, i år og neste år, og måtte jeg aldri slutte med det. Da blir jeg nemlig ei gulrot. Godt nytt år.

Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *